Wijn degusteren kan je leren

Zondag 25 februari 2018Wijn degusteren kan je leren.... van wijn leer je genieten.
Vooraleer we beginnen , een gouden tip, hou je glas bij de steel, je kan de wijn beter bekijken en je wamt hem ook niet op, maw. je beïnvloedt de smaak niet.

We onderscheiden volgende fases in het degustatie proces :
- DE VISUELE FASE : je ogen de kost geven.....
bekijk de helderheid van de wijn, hou hem gerust eens tegen het licht. De helderheid vertelt je al meer over de kwaliteit van de wijn.
* Witte wijnen : ze zijn lichtgeel als ze jong zijn, ze worden geler met de leeftijd, en evolueren uiteindelijk naar goudgeel.
* Rode wijnen : jonge rode wijnen hebben een paarse ring in de bovenlaag. Rode wijnen evolueren naar bruin naarmate het ouder worden.
Wals de wijn in je glas, als de wijn traant in je glas heb je een zwaardere wijn in je handen.
-DE OLFATIEVE- OF REUK FASE :
Door met je glas te walsen komen de aroma's beter vrij.
Jonge wijnen zijn meestal fris en fruitig, oudere wijnen ruiken meer gekruid.
-DE SMAAK FASE :
Het drinken van de wijn zeg maar, de wijn eens laten rondgaan in de mond laat je de smaak proeven . De hoofdsmaken zijn zoet, zuur en bitter.
- DE AFDRONK :
Bij het doorslikken van de wijn , blijft er een smaak achter, die kan lang of kort zijn. Korte afdronk 0 - 3 seconden.Middellange afdronk 4 - 6 seconden. Lange afdronk 7 - 10 seconden. Zeer lange afdronk is meer dan 10 seconden. Aromatische wijnen zoals Port en Sherry en zware wijnen hebben een zeer lange afdronk.

Ik hield er aan om kort even deze dingen aan te halen, omdat we deze in de toekomst meer gaan gebruiken , bij de verslaggeving van onze bezoeken aan de diverse cooperativa en bodega's.

Salud y disfrutas.


Pat Roose