• HOME
  • Restaurant tips
  • Canarische wijnen
    • Info Pagina
    • Regio's en meer
    • Bodega Bezoeken
  • Weetjes
  • Blog
  • facebookpagina












weetjes



Tips & Tricks


ropa vieja
BIENMESABE
CHERNE
Príncipe Alberto
Conejo al Salmorejo
MOUSSE DE GOFIO
frangollo

¿que pasa?



Een selectie met weetjes over de Canarische keuken





Canarian Ropa Vieja



Categorie: Vleesgerechten (Carne)





Ropa vieja (letterlijk vertaald in 'oude kleren') is een heerlijke stoofpot die is ontstaan als een manier om de restjes nuttig te gebruiken. Het gerecht bestaat meestal uit geraspt rundvlees , soms ook varkensvlees, of zelfs een combinatie. Ook wordt er soms nog kip aan toegevoegd. Naast het vlees vind je er meestal ook garbanzo-bonen (kikkererwten), tomatensaus en gekookte aardappelen in terug. Zoals elke goede stoofpot, varieert het gerecht een beetje, afhankelijk van de kok of de persoon die het bereid. Iedereen heeft zo wel zijn eigen “unieke” toevoeging die zijn of haar Ropa Vieja net dat ietsje beter of anders maakt!

.


Smakelijk! Marc.







Bienmesabe



Categorie: Desserts (Postres)





Bienmesabe is een zoet dessert dat caloriearm is. Amandelen, eieren, suiker en citroen zijn de fundamentele ingrediënten van dit lekkere dessert. Het wordt beschouwd als een typisch Canarisch dessert en een goede bienmesabe is altijd huisgemaakt, zonder conserveermiddelen, kleurstoffen of toegevoegde aroma's.


De oorsprong van bienmesabe zou ergens in de jaren 20 ontstaan zijn op het eiland La Palma.
Door het bijzonder goede werk van de banketbakker Matilde Arroyo die de gouden medaille van de Canarische eilanden in 2009 won heeft dit lekkere dessert de laatste jaren meer aandacht gekregen.


Ook in veel lokale tasca’s en restaurants in Tenerife staat bienmesabe op de dessertkaart. Het wordt meestal geserveerd met een bolletje huisgemaakt vanille-ijs.


Smakelijk! Marc.







cherne



Categorie: Visgerechten (Pescado)





Cherne is de lokale ‘witte vis’ van de Canarische Eilanden en is superlekker. De vis is heel zacht en smaakvol. Als je Cherne bestelt wordt die meestal ‘a la plancha’ (gegrild) bereid en vaak ook met Papas Arrugadas con Mojo geserveerd.


Cherne is een dikke witte vis. Menuvertalingen in restaurants geven allerlei namen aan Canarische vissen om de toeristen helemaal niet te storen en te blijven hangen met de rare naam 'Cherne'.


Ik zeg altijd: Cherne is de ideale vis voor wie niet graag vis lust. Klinkt misschien wat vreemd, maar Cherne is lekker van smaak, is mooi vast maar zacht van structuur en bevat niet veel graten dus geen prutswerk aan tafel.
Beschouw het als de vis voor mensen die denken dat ze niet van vis houden.


We hebben dit eerder dit jaar getest met onze jongste zoon die niet graag vis lust. Hoewel hij aarzelde om er aan te beginnen, was hij redelijk enthousiast naar mate zijn maaltijd vorderde. Hij vond het achteraf zelfs heel lekker, dus als jullie kinderen geen vis lusten is deze vis misschien wel het proberen waard!


Smakelijk! Marc






Príncipe Alberto



Categorie: Desserts (Postres)





“Príncipe Alberto” of “Prins Albert” in het Nederlands, is een typisch dessert die afkomstig is van het eiland La Palma. Het dessert is een soort biscuitcake op basis van room, chocolade, amandelen en hazelnoten, ummm, lekker dus...


Het is een specialiteit van de Canarische Eilanden en ik wou wel eens weten van waar die naam Príncipe Alberto wel afkomstig mocht zijn.


Na wat speurwerk kwamen we tot de conclusie dat het zou gaan over de betovergrootvader van de huidige prins Albert van Monaco, die in zijn jonge jaren bij de Spaanse marine had gediend en zich als oceanograaf een zekere naam had verworven. Wie beter weet mag het gerust zeggen.


Als jullie dus de volgende maal de naam “Príncipe Alberto” op de dessertkaart zien staan dan weet je waarover het gaat!







Conejo al Salmorejo



Categorie: Vleesgerechten (Carne)





Conejo al Salmorejo is een van die typische gerechten uit de Canarische keuken. Veel restaurants bieden dit aan maar niet ieder restaurant maakt er echt hun werk van om dit te bereiden volgens de regels van de kunst!


De stukken vlees van het konijn moeten minstens 6 uur lang worden gemarineerd in zout, knoflook, kruiden, paprika, witte wijn en azijn. Daarna wordt het vlees gefrituurd in olijfolie en gekookt in de marinade saus. Een echte delicatesse indien correct bereid!


Met Papas Arrugadas con Mojo, erg lekker! ( Canarische patatjes met mojosaus)


Voor wie de echte Canarische konijn eens wil proeven heb ik alvast 2 tips: (alhoewel er nog heel wat meer zijn hoor!)


Bij Bar Juan Luis in Vera de Erques en in Casa Pana in Vilaflor hebben ze heel lekkere Conejo op hun kaart!


Smakelijk!






Mousse de gofio



Categorie: Desserts (Postres)





Gofio is het product bij uitstek van de Canarische eilanden. Gofio is een met molenstenen gemalen meel van geroosterde gerst, maïs en tarwe, donkerder van kleur dan gewone meel.


Het is rijk is aan eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen en een essentieel onderdeel van de Canarische volkskeuken en wordt gebruikt als bindmiddel voor soepen en sauzen en is de basis voor veel typisch Canarische gerechten.


Tegenwoordig wordt Gofio nog steeds gewaardeerd om zijn belangrijke voedingswaarde en om zijn mogelijkheden. De Gofio-mousse is een lekker dessert, die ook eieren, gecondenseerde melk en slagroom bevat.


Sorry, niet light dus! 😋😋 Dit zacht en heerlijk dessert moet je zeker eens proeven als je op Tenerife gaat uit eten. Het is eens wat anders dan de klassieke chocolademousse.


Smakelijk!






Frangollo canario



Categorie: Desserts (Postres)





Dit traditioneel Canarisch dessert heet "Frangollo Canario" Het hoofdbestanddeel is maismeel. Verder zijn de ingrediënten, melk, eieren en wat suiker.
Het wordt op smaak gebracht met citroen en kaneel en gekruid met rozijnen en amandelen.


Frangollo is een eenvoudig maar lekker dessert, maar zeer rijk en voedzaam. Er zijn diverse manieren om het te bereiden.
In sommige gevallen gebruikt men gierstmeel, maar meestal wordt maismeel gebruikt. In ieder geval is het resultaat bijna altijd vergelijkbaar.


Frangollo bevat niet zo veel suiker, dus is het niet zo zoet en wordt dan meestal geserveerd met een beetje honing of palmhoning.


Het is een dessert dat goed vult dat je zelfs als ontbijt kunt nemen. Smakelijk.
​

Smakelijk.



TAFELEN IN TENERIFE



OP ZOEK NAAR DE PARELTJES VAN HET EILAND